10 vragen op weg naar je droombaan

27 June, 2016
Jouw droombaan. Heb je ‘m al in beeld? Of heb je juist moeite om te bedenken waar jij nou echt gelukkig van wordt? Dan helpen deze 10 vragen je op weg. Ideaal om tijdens een lange vakantierit of een lome zomeravond eens rustig over na te denken.

Waar moet ik beginnen?

We horen het regelmatig van onze cliënten: “Ik wil zo graag ontdekken wat ik nou echt wil. En wat voor werk daar bij past en hoe ik dat ga aanpakken. Maar waar moet ik in vredesnaam beginnen?” Je droombaan vinden is ook niet simpel. En het cliché “volg je hart” klopt vaak, maar is makkelijker gezegd dan gedaan. Alles draait om het vinden van datgene waar jij echt gelukkig van wordt. Om het vinden van jouw passie. En om daar je loopbaan op in te richten. De vraag “wat is jouw passie?” is echter vaak te groot en te moeilijk om te beantwoorden. Probeer de puzzel daarom eens op een andere manier te leggen. Onderstaande vragen omzeilen de Grote Passie Vraag, maar helpen je wel om de losse puzzelstukjes te vinden op weg naar de volgende stap in jouw ontwikkeling.

Met 10 vragen op weg naar jouw droombaan

Neem rustig de tijd om de vragen te beantwoorden. Ga er even goed voor zitten. Een lange autorit op weg naar je vakantiebestemming, een luie middag in je strandstoel, een heerlijke zomeravond op de camping of in de tuin. Allemaal situaties waarin je rustig kan mijmeren en filosoferen over deze vragen. Dat hoef je niet alleen te doen. Het kan prettig zijn als iemand anders je helpt door de vragen aan je voor te lezen. Het hardop beantwoorden maakt het voor jou ook concreter en krachtiger en geeft de ander de gelegenheid om mee te denken.

Daar gaan we!
  1. Wanneer deed jij voor het laatst iets waar je volledig in opging? Iets wat jou volledig ‘in the flow’ bracht en waardoor je de tijd was vergeten? Wat was je toen aan het doen?
  2. Naar wie kijk jij op, inspireert jou en is jouw voorbeeld? Wie is deze soort “mentor”? Waarom?
  3. Waar bedanken mensen jou voor?
  4. Als je wist dat je niet zou kunnen falen, wat zou je dan gaan proberen en doen?
  5. Wanneer was je voor het laatst zo opgewonden over iets dat je ging doen, dat je er niet van kon slapen? Wat ging je toen doen?
  6. Wat wil jij altijd weten? Waar ben je van nature nieuwsgierig naar?
  7. Wat wilde je worden toen je klein was? Alles mag! Waar staan deze beroepen symbool voor? (een piloot kan bijvoorbeeld symbool staan voor vrijheid)
  8. Wanneer heb jij voor het laatst de ballen uit je broek (of blouse) gewerkt? Wat was het en waarom heb je zo verdomd hard gewerkt?
  9. Waar help jij anderen graag mee?
  10. Over welke onderwerpen voer jij vaak en graag discussies met anderen? Welke thema’s verdedig jij met verve? Waar staan deze overtuigingen voor?
Bron: Live Your Legend

Wil je gelijk aan de slag met deze 10 vragen? Download het werkblad: Werkblad – 10 vragen op weg naar jouw droombaan!

Als je naar je antwoorden kijkt, wat valt je dan op? Als iemand anders naar jouw antwoorden kijkt, wat valt hem/haar dan op? In welke richting ligt jou natuurlijke kracht, belangstelling en passie. Hoe kan je daar je werk van maken?

Een stap verder: de logische niveaus van Dilts en Bateson

Bovenstaande 10 vragen geven je een idee van in welke richting jouw droombaan zich bevindt. Wil je nog een stap verder gaan in het vinden van jouw passie? Kijk dan eens naar het model van de logische niveaus van Robert Dilts.

Dilts heeft dit model ontwikkeld op basis van het werk van Gregory Batesons ‘Steps to an ecology of mind’ (1972). In het model worden verandering, leren en communiceren inzichtelijk gemaakt en wordt aangegeven hoe personen en organisaties op verschillende manieren functioneren en elkaar beïnvloeden. Het model geeft inzicht in jouw manier van denken, doen en voelen op verschillende niveaus. Je kunt deze logische niveaus op heel veel dingen toepassen. Onze loopbaancoaches gebruiken dit model om jouw passie te ontdekken in onze module Loopbaaninspiratie. In de onderstaande oefening vind je hierover meer informatie en een uitgebreide vragenlijst om jouw passie te vinden. logische niveaus dilts en bateson

Hoe ontdek je jouw passie?
Doe de oefening op basis van de logische niveaus van Dilts en Bateson met een uitgebreide vragenlijst: Werkblad – Ontdek je passie met de logische niveaus van Dilts en Bateson

Wil je hier nog eens meer over horen, advies over krijgen of verder over sparren? Neem dan contact op met een van onze loopbaanadviseurs via 030-6911 666 of info@power4people.nl.

Veel succes met het vinden jouw droombaan!

Verder lezen: