Skip to main content

Er alles aan doen maakt gelukkig

Hanita Buitendijk is verzuim- en re-integratieadviseur bij een grote zorginstelling en vertelt waarom ze dit werk doet.

“Mensen die plezier hebben in het werk dat ze doen, zijn gelukkiger dan mensen die dat niet hebben. Het motiveert mij om zieke werknemers aan te moedigen om uit de uitkering te blijven en ervoor te zorgen dat ze zich in een nieuwe situatie weer lekker voelen. Ik ben blij als dat lukt!”

Hanita Buitendijk is verzuim- en re-integratieadviseur bij zorginstelling Pameijer, waar ze al 34 jaar werkt. Pameijer ondersteunt mensen met een psychische of verstandelijke beperking bij opgroeien, wonen en werken. “Mijn vak wordt steeds complexer, en de problematiek pittiger. Bijvoorbeeld een tekort aan gekwalificeerd personeel, toename van ernstig zieke mensen en steeds meer jongeren die zich door de dag worstelen omdat ze het flink voor de kiezen krijgen. Deze ontwikkelingen zijn wrang, maar houden het ook boeiend”, vertelt ze.

Hanita Buitendijk - verzuim- en re-integratieadviseur

Tussen wet en mens

“Ik begon mijn carrière-pad met zorg op de werkvloer in Capelle aan den IJssel, later werd ik daar teamleider. Toen ik kinderen kreeg liet ik me omscholen en zo kwam ik bij HR terecht. Door de (levens)ervaring die ik heb kan ik goed laveren tussen de wetten en regels en de menselijke behoeftes. Hierdoor hoop ik een fijne gesprekspartner voor zieke werknemers te zijn.

Mensen kunnen door gezondheidsproblemen hun baan te verliezen, dat is niet niks. Soms blijft iemand zeggen: ik kan niks, ik voel me slecht. Dat snap ik, maar ik weet ook: nu kun je er zelf voor kiezen om de knop om te zetten, om vooruit te kijken in plaats van achteruit en daar word je bij geholpen zolang je nog in dienst bent. Zit je eenmaal in een uitkeringssituatie, dan moet je het meer zelf doen. Ik wil de ander aansporen om die kans met beide handen aan te pakken. Want uiteindelijk wil niemand ruilen met mensen die thuis zitten en een uitkering genieten.”

“Mensen die plezier hebben in hun werk, zijn gelukkiger.”

Geraakt

“Geregeld sta ik nog versteld van wat er dagelijks op mijn pad komt. Zoals de vele gesprekken met jonge mensen die moeten omgaan met zeer traumatische gebeurtenissen uit hun jeugd. En soms herhaalt zo’n nare situatie zich later nog eens. Dan hebben werknemers vaak geen ruimte meer over om met werk bezig te zijn. Dat raakt me. Zelf groeide ik heel beschermd op. Dat dit voor sommige jonge collega’s zo anders is maakt indruk. Op die leeftijd moet je toch bezig kunnen zijn met welke broek je aantrekt naar een festival?

Gelukkig zie ik ook veel vastgelopen werknemers uiteindelijk een positieve ontwikkeling doormaken. Dat lukt vooral als ze openstaan voor begeleiding, er een fijne klik is met hun coach en ze weer bij hun ambitie uitkomen. Dat maakt de stap terug naar werk of naar een nieuwe baan een stuk makkelijker. Maar wanneer duidelijk is dat iemand (gedeeltelijk) niet meer kan werken, doe ik mijn uiterste best om de werknemers te helpen om een juiste uitkering te krijgen. Als ik iemand help aan de uitkering waar hij recht op heeft, geeft me dat ook een voldaan gevoel. Van betekenis zijn voor anderen maakt mij gelukkig in mijn werk.”

Wat ik heb met Power4People?

“Ik werk al 12 jaar heel fijn samen met de mensen van Power4People. Dat bevalt zo goed omdat we beide werken vanuit de opvatting dat iedereen gelukkiger wordt van werk. Met een aantal coaches heb ik vanaf het begin heel leuk contact. Super vind ik dat!”

Waarom ik doe wat ik doe

Waarom ben jij gaan doen wat je doet? En word je daar nog steeds blij van? Een verhaal van iemand anders zet je soms aan het denken over je eigen situatie. Daarom vragen wij aan onze partners, opdrachtgevers en collega’s waarom zij doen wat ze doen en delen de verhalen met je. Wil je ook bijdragen? Mail naar info@power4people.nl.

Overweeg je loopbaancoaching voor je werknemer(s)?

Bekijk onze diensten en vraag vrijblijvend een offerte aan. Wil je eerst advies? Bel dan met onze vraagbaak (dat is een senior coach): 033-691 1666.

Offerte aanvragen

Even overleggen of advies nodig?

Onze vraagbaak staat iedere middag met plezier voor je klaar