Skip to main content

Bijna stapte hij in dezelfde valkuil als de mensen die hij als verzuimmanager begeleidde. Bijna. “Ik moest maar doorgaan en er blijven staan. Maar op een gegeven moment kon ik het niet meer.” Johan trok aan de bel en gooide het roer radicaal om. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Tegen beter weten in

Watersportliefhebber Johan Schuurman (44) werkte jarenlang als verzuimmanager bij een arbodienst. “Ik was een betrokken werknemer die altijd het beste voor had met de mensen die ik begeleidde. Ze waren ziek of wilden door een andere oorzaak niet meer werken. Vaak ontkenden ze dat ze niet meer gelukkig waren in hun werk. Ik werkte hard om hen weer lekker in hun vel te laten zitten en behaalde daar goede resultaten mee. Tegelijkertijd zat ik zelf eigenlijk in hetzelfde schuitje; deze pittige baan in combinatie met een ernstige zieke in mijn gezin eiste zijn tol. Maar tegen beter weten in, bleef ik doormodderen…”

Kantelpunt

Toen kwam het moment dat hij een cursus moest doen. Zo’n verplichte cursus waar hij helemaal geen zin in had. “Kort daarvoor waren we op vakantie geweest. Een zeilvakantie, ik ben altijd al gek geweest op watersporten, en daar stuitte ik op een bord met een spreuk die mij niet meer los liet:

“You can never cross the ocean, unless you have the courage to lose sight of the shore”

Door deze spreuk viel het kwartje. Wat doe ik hier?! Ik werkte altijd hard voor het beste resultaat in mijn werk. Maar die betrokkenheid ging ten koste van mezelf.” Johan ging diezelfde middag nog het gesprek aan met zijn werkgever. “Ik vond het heel belangrijk om op een goede manier uit elkaar te gaan. Zij hadden al die tijd voor mij klaar gestaan en ik was zeker niet ontevreden over hen als werkgever. Ik zat gewoon niet meer op mijn plek daar.”

Wat nu: een outplacement traject?

De beslissing was genomen. Johan ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. “Ik ging een onzekere tijd tegemoet en vond het erg moeilijk om zelf te bepalen wat ik nou echt wilde. Hoe ging ik dit aanpakken?” Voor zijn werk had hij vaker cliënten doorverwezen voor een begeleidingstraject naar een nieuwe baan bij een andere werkgever (zoals re-integratie Spoor 2 of outplacement). “Dit soort trajecten leverden eigenlijk nooit wat op. Ik was dan ook erg kritisch toen Wilma Roskam [directeur Power4People] bij ons hierover een presentatie kwam geven. Maar haar verhaal was anders! De persoonlijke aandacht voor cliënten, de creatieve aanpak van de trajecten en het feit dat afspraken ook echt werden nagekomen zorgden voor een hele positieve ervaring. Ik wilde mijn transitievergoeding dan ook graag gebruiken voor een outplacement traject bij Power4People!”

Het roer om!

Johan rondde zijn werkzaamheden af en werd vrijgesteld van werk voor de laatste paar maanden. Dit gaf hem ruimte om zich volledig te focussen op het vinden van een baan die wel echt bij hem paste. “Watersport is mijn passie. Dat hoort gewoon bij mij. Maar hoe zou ik daar een baan in vinden vanuit mijn achtergrond als verzuimmanager?” De belangrijkste taak van zijn loopbaancoach Mascha van Power4People was dan ook om te zorgen dat zijn nieuwe functie goed aan zou sluiten op zijn persoonlijkheid. “We hebben veel gesproken over wat er was gebeurd en hoe het zo ver heeft kunnen komen. Daarnaast liet ze me ook een aantal van die persoonlijkheidstestjes doen, over wie ik ben en hoe ik om ga met verschillende situaties. Ik had er niet zo veel zin in, maar het bleek uiteindelijk toch erg nuttig. De uitslagen daarvan bevestigden wat ik al wist, maar gaven me ook extra informatie waar ik nu in mijn nieuwe functie veel aan heb.”

Cultuurschok

Die nieuwe functie vond Johan bij een zeilmakerij. Hoewel er geen vacature was, stuurde hij een open sollicitatie met de uitnodiging om elkaar op vrijwillige basis te leren kennen. Samen met Mascha stelde hij een stappenplan op om in twee maanden een aantal concrete klussen aan te pakken om te zien of er een klik was. Dat was een uitdaging, want van een strak geleid bedrijf kwam Johan ineens terecht in een hectische baan in een rommelige organisatie! Ondanks die cultuurschok, bleek het een schot in de roos te zijn.

“Ik heb van alles opgepakt. Van het offertetraject en de logistiek om de producten heen tot het klantcontact aan de balie en het meedenken over de planning en structuur van de organisatie. Bij alles heb ik me op advies van mijn coach gericht op het behalen van een concreet resultaat. Daarbij hielpen die persoonlijkheidstestjes ook enorm. Ik kon zo mijn nieuwe rol goed invullen en de focus leggen op datgene waar ik het beste in ben: mensen helpen in een adviserende verkooprol. Ik ben geen salesman. Ik krijg juist veel energie van het helpen en adviseren van mensen, helemaal op het gebied van watersport!”

Advies van Johan: “Ga er voor!”

Terugkijkend op de afgelopen jaren zegt Johan met een lach: “Ik had een hele lijst aan redenen om het niet op te geven in mijn oude baan. Ik moest er als kostwinner zijn voor mijn familie, ik kon geen risico’s nemen, ik moest me “opofferen”. Maar het cliché is waar: luister naar je hart en ga er voor! Ik ben zo blij dat ik toch de stap heb durven nemen om op zoek te gaan naar iets waar ik wél energie van krijg. De praktische aanpak van mijn coach gaf me net dat steuntje in de rug dat ik nodig had. De onzekerheid was eng, maar wat ik er voor terug heb gekregen is onbetaalbaar.”

De spreuk die zijn leven veranderde hangt nog altijd bij hem thuis. En ooit hoopt hij die spreuk letterlijk uit te voeren en een wereldreis te maken met zijn vrouw op een zeilboot. Wij hopen dat die wens uit komt Johan! Stuur je ons een kaartje als het zo ver is?

 

Johan Schuurman zeilen

Even overleggen of advies nodig?

Onze vraagbaak staat iedere middag met plezier voor je klaar