Re-integratie spoor 2: een lust of een last?
De meningen over Spoor 2 trajecten zijn verdeeld. Spoor 2 trajecten hebben als “verplicht nummer” soms een negatief imago, maar bij Power4People ervaren we dat heel anders en laten we graag zien dat dit soort trajecten juist heel waardevol kan zijn. Ook onderzoek van Panteia laat een positief beeld zien, bijvoorbeeld dat gemiddeld 66% van de werkgevers heeft gezegd dat de afgelopen vier jaar een Spoor 2 traject nog nooit mislukt is.
De meerwaarde van spoor 2 onderzocht
Deze cijfers zijn mooi, maar wat zorgt er dan voor dat werkgevers Spoor 2 trajecten als een waardevolle investering zien? Kelly van der Mark (student Sociaal Juridische Dienstverlening, Hogeschool Utrecht) onderzocht dit. Haar onderzoek ondersteunt de bovenstaande cijfers en laat zien waar de meerwaarde van Spoor 2 trajecten in zit.
Even voorstellen?
Mijn naam is Kelly en tijdens een leerzame periode als stagiaire bij Power4People heb ik een kijkje mogen nemen in de keuken van de re-integratie wereld. Het werk van een coach bleek een prachtig beroep te zijn waar veel voldoening uit te halen is. Echter, er bleek ook een keerzijde te zijn. Niet iedereen blijkt namelijk de voordelen van re-integratie spoor 2 in te zien en dat is waar de hardwerkende coaches af en toe tegenaan lopen. Na een mooie periode als traject-assistent bij Power4People, besloot ik deze interessante wereld nog niet helemaal los te laten. Ik ben daarom onderzoek gaan doen naar het genoemde (negatieve) imago van spoor 2 én de (positieve) meerwaarde daarvan. Een deel van de resultaten uit dit onderzoek, kunt u in deze blog lezen.
Positieve meerwaarde
Coaching tijdens een tweede spoor traject heeft een positieve meerwaarde voor de werknemer. Denk aan:
- het ontdekken van je talenten;
- bewust worden waarom je werkt en wat je zoekt in (nieuw) werk;
- ook leer je jezelf en je eigen grenzen beter kennen, hetgeen terugval voorkomt;
- het beter leren kennen van de arbeidsmarkt en je mogelijkheden daarin;
- het ontwikkelen van betere sollicitatievaardigheden;
- je gaat weer aan het werk en je kan verder met je loopbaan.
Doordat een Spoor 2 traject niet vrijblijvend is, moet een werknemer wel tijd en aandacht schenken aan bovenstaande elementen en gelukkig levert dat altijd veel op.
Betrokken werkgevers halen meer succes
Prikkels voor werkgevers om Spoor 2 in te zetten, zoals de dreiging van een loonsanctie, zijn bekend en vaak gevreesd. Echter, wat denk je van goed werkgeverschap? Dit is een prachtige waarde om bij re-integratie na te streven. De ‘’duty of care!’’ En juist de werkgevers die betrokken zijn en deze “duty of care” serieus nemen, halen meer succes.
Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt namelijk dat juist de ‘meer betrokken’ werkgevers, die actief contact onderhouden met hun zieke werknemers en die bijvoorbeeld extra activiteiten als scholing en trainingen betalen, bij kunnen dragen aan een snellere doorstroom van de werknemer naar ander werk. Dit loont uiteindelijk ook voor werkgever, aangezien deze dan sneller het Spoor 2 traject van de werknemer met succes kan afsluiten.
Meer succes in kleine organisaties?
Tweede spoor trajecten lijken vaker succesvol te zijn in kleinere organisaties. Echter, het is goed om te vermelden dat dit komt doordat werknemers bij grotere organisaties vaker via het eerste spoor re-integreren (vanwege de grotere hoeveelheid aan mogelijkheden voor ander passend werk) dan bij kleinere organisaties. Dit doet dus niets af aan de voordelen en kwaliteit van re-integratie Spoor 2.
Kans op terugval verminderen
Het komt voor dat een werknemer tijdens het tweede spoor traject herstelt en zijn oorspronkelijke functie weer oppakt. Heeft het traject dan nog wel nut gehad? Jazeker! Het heeft je werknemer namelijk bewuster gemaakt, meer zelfinzicht gegeven en dit zal de kans op terugval verminderen.
Kortom
Een Spoor 2-traject gaat veel verder dan alleen maar die wettelijke verplichting. Het is een waardevolle investering waarmee zowel werknemer als werkgever op verschillende manieren verder komen. Een goede uitvoering door een goed re-integratiebedrijf is daarmee geen last voor de betrokken partijen, maar een mooie kans!
Voor inhoudelijke vragen over de mogelijkheden van Spoor 2 kunt u iedere middag gratis en vrijblijvend contact opnemen met de Vraagbaak van Power4People (030-6911666).