Skip to main content

Het kan wél! Margret is 55 jaar en ontslagen als medewerker kwaliteit in de zorg. Ondanks haar leeftijd en de bezuinigingen in de sector, is ze binnen 7 maanden werkzaam in een totaal andere functie bij een nieuwe werkgever in de zorg. De sleutel tot haar succes? Een outplacementtraject.

Waarom niet?

“Ik ben te oud.” “Ik vind nooit meer iets leuks.” “Waarom zou ik nog gaan zoeken, het heeft toch geen zin…” Veel cliënten zien er tegenop als ze beginnen aan een outplacementtraject, zeker als ze de 50 ruimschoots gepasseerd zijn. Onze boodschap is echter helder: onderschat je eigen kracht niet! Jouw kwaliteiten zijn niet alleen van toepassing op die ene baan die je hebt gehad. Er ligt een wereld aan mogelijkheden, met de uitdaging om die nu met nieuwe ogen te onderzoeken. We snappen dat dat soms makkelijker gezegd is dan gedaan. Als je al 30 jaar hetzelfde hebt gedaan, maak je niet zomaar een carrièreswitch. Voor Margret ging het ook niet vanzelf. Maar kijk eens wat ze zelf met een beetje hulp van een professionele coach heeft bereikt!

Van krimp naar kans

Diverse sectoren en beroepen hebben te maken met een krimp. Door bezuinigingen, re-organisatie, digitalisering en andere vernieuwingen staan banen op de tocht, met ontslagen als gevolg. Het loont om juist dan te gaan kijken in andere sectoren. Uit het Nationaal Outplacement-onderzoek van beroepsorganisatie OVAL blijkt dat 75% van de mensen die vorig jaar een nieuwe baan vond, in een andere branche terecht is gekomen. Daarbij maakte ook nog eens 70% de switch naar een andere functie. Het loont dus om je horizon te verbreden. Maar hoe doe je dat?

De toegevoegde waarde van een coach

Het Centraal Planbureau presenteerde onlangs de resultaten van het onderzoek ‘Kansrijk Arbeidsmarktbeleid’, naar de effecten van maatregelen om werklozen aan een baan te helpen. Dit onderzoek werd op verschillende manieren geïnterpreteerd. In de kranten werd breed uitgemeten: de verschillende maatregelen hadden allemaal geen enkel nut. Daarmee werd het onderzoek tekort gedaan. En bovendien zijn er vele andere onderzoeken die aangeven dat ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan en bij re-integratie WEL helpt. De belangrijkste effecten zijn:

  • Zelfinzicht: wat zijn mijn kwaliteiten en wat is mijn meerwaarde als werknemer
  • Een goede beroepskeuze in een richting die werk oplevert
  • Kennis van de arbeidsmarkt
  • Sollicitatie vaardigheden die aansluiten bij de huidige tijd
  • Significant meer kans op een nieuwe baan

Deze positieve effecten van outplacement en re-integratie gaan jaren mee zo blijkt onder andere uit het rapport van M. Lammers (2013): Lange termijn effecten van re-integratie. Ook uit het OVAL-onderzoek onder een groot aantal outplacement bureaus blijkt dat vorig jaar 67% van de 11.300 outplacement trajecten wel succesvol was. Bij Power4People doen we het zelfs nog een stuk beter. We hebben in 2016 al 87% van onze outplacement-cliënten succesvol naar een nieuwe baan begeleid. En maar liefst ruim 1/3 van deze cliënten was ouder dan 50 jaar. Hoezo, geen effect?

–> Bekijk de branchecijfers 2015 in de infographic van OVAL.

Vind je kracht via outplacement

Terug naar de vraag ‘hoe verbreed je je horizon’? Hoe doorbreek je je eigen vertrouwde denkpatroon? In een outplacementtraject kan je coach bij uitstek fungeren als sparringpartner of spiegel en je helpen om de volgende stap in jouw loopbaan te bepalen. Hoe precies, dat is afhankelijk van jouw individuele wensen. Een outplacementtraject is immers maatwerk en dat verhoogt de kans op succes. Om dat te illustreren, sluiten we af met een quote van een andere cliënt van ons. Sylvia is 47 jaar en geswitcht vanuit de zorg naar een functie als ambtelijk secretaris van de OR op een school:

“Door een reorganisatie kwam ik terecht bij Power4People. Drie maanden na ontslag stapte ik in een geheel andere functie in een andere sector. De kracht van Power4People is dat ze naar de mens als geheel kijken en je eigen kracht aanboren. Volgens mij is dat de weg naar een baan waar je het meest gelukkig van wordt.”

 

Verder lezen:

  • Wil je meer weten over wat outplacement is en hoe het werkt? Dat en meer vind je op onze informatiepagina ‘Alles over outplacement’.
  • Inspirerend, de tip van de dag van onze directeur Wilma Roskam:

Even overleggen of advies nodig?

Onze vraagbaak staat iedere middag met plezier voor je klaar