Skip to main content

Ken je deze uitdrukking? Hij betekent “one that is skilled in only one area” en “one that has success only once”. Klinkt een beetje beperkt, iemand die maar één trucje kan of iemand die maar één keer in zijn leven succes heeft… Zonde! Want de meeste mensen hebben veel meer dan één talent en kunnen dus op verschillende manieren en op verschillende momenten succes hebben.

Fases van je loopbaan

Neem mijn eigen loopbaan. Ooit ben ik begonnen als jonge, enthousiaste juf van kinderen met leer- en gedragsproblemen. Ik genoot van het lesgeven en zag de kinderen groeien, zowel in het leren als wat hun persoonlijkheid betreft. Mijn loopbaan ging verder als (onder andere) intercedent, coach, projectleider, directeur en ondernemer. Dat zijn heel verschillende functies, die telkens nieuwe vaardigheden vroegen. In elke fase van mijn loopbaan heb ik zowel veel geleerd als ook veel mogen bijdragen. In elke rol gebruikte ik andere talenten en kon ik op een andere manier iets betekenen voor mijn omgeving.

Hoeveel trucjes kan jij?

Hoe zit dat met jou? Ik durf te wedden dat als jij terug kijkt op je loopbaan, jij ook al verschillende kanten van jezelf hebt ontwikkeld en ingezet. En dat is maar goed ook! Want een loopbaan duurt tegenwoordig ruim vijftig jaar: van je eerste bijbaantje als scholier tot je met pensioen gaat op je 67e. In die vijftig jaar zal je hoogstwaarschijnlijk veel meer dan één trucje moeten doen. Je zal verschillende functies bij verschillende organisaties hebben, voor kortere of langere tijd. Wie constant in beweging blijft en zichzelf blijft uitdagen, kan al die tijd bevlogen en met plezier aan het werk zijn.

Een loopbaanswitch is spannend, maar…

Tijdens je loopbaan gaan sommige veranderingen als vanzelf en sommige veranderingen gaan heel moeizaam. Mijn moeilijkste stap was om een hele mooie baan als directeur vaarwel te zeggen en helemaal opnieuw te beginnen als ondernemer met een nieuw bedrijf, Power4People. Van de ene dag op de andere dag was ik volledig teruggeworpen op mezelf en was het superspannend of het allemaal zou gaan lukken. Toch ben ik nog elke dag dankbaar dat ik nu al weer ruim zeven jaar geleden die stap heb gezet. Power4People is in die tijd uitgegroeid tot een prachtig, landelijk werkend bedrijf met bijna dertig hele fijne collega’s die elke dag opnieuw anderen helpen op het gebied van werk.

Sta jij ook voor een wat moeilijker stap in je loopbaan? Even de weg kwijt wat je volgende zet moet zijn? Dreig je tijdelijk en ongewild een “one trick pony” te worden? Bel ons gerust! Wij helpen de wendingen in je loopbaan vorm te geven. Juist als het even niet vanzelf gaat. Altijd welkom bij Power4People!

Wilma Roskam

 

Verder lezen:

  • Op zoek naar nieuwe fase in je loopbaan, maar je weet niet welke? Duik eens in onze 10 vragen op weg naar je droombaan voor inspiratie!
  • Liever verder kijken? Bekijk dan eens dit filmpje van Wilma:

Even overleggen of advies nodig?

Onze vraagbaak staat iedere middag met plezier voor je klaar